Miera Bilgi Teknolojileri
Light Dark

Projem Var

Detaylı bir teklif istiyorum.

Acelem Var

Hızlı bir teklif istiyorum.

Blok Zinciri Teknolojisi Finans Dünyasını Değiştirecek mi?

  • Anasayfa|
  • Blok Zinciri Teknolojisi Finans Dünyasını Değiştirecek mi?
Blok Zinciri Teknolojisi Finans Dünyasını Değiştirecek mi?

Blok Zinciri Teknolojisi Finans Dünyasını Değiştirecek mi?

BitCoin kavramı bazen bir televizyon programında, bazen bir dergide veya internet sitesinde mutlaka karşımıza çıkmıştır. Kimileri tarafından finans dünyasında bir devrim olarak ifade edilirken; kimileri için ise güven vermeyen, kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetlerde kullanılan sanal bir para birimi olarak değerlendirilmektedir. Hem sanal bir kavram olması hem de fiyat endeksinin çok uç değerlerde dalgalanması (4 yıl gibi kısa bir sürede önce 1 USD’lerden 1000 USD’lere çıkması ve hemen sonra 200 USD’lere düşmesihttps://blockchain.info/charts/market-price) kafaları karıştırmış ve insanların zihinlerinde farklı bakış açıları oluşturmuştur.

Peki BitCoin’e devrim gözüyle bakan insanların dayanakları nelerdir diye baktığımızda ise hikaye ilginçleşmeye başlamaktadır. İşin ekonomik boyutu farklı bir değerlendirme konusu olmakla birlikte BitCoin’in kullandığı teknoloji finans dünyasına önemli yenilikler getirmeye aday bir teknolojidir. Satoshi Nakamoto isimli kişi veya kişiler tarafından yayınlanan bir makaleyle dünyaya tanıtılan (https://bitcoin.org/bitcoin.pdf) BitCoin teknolojisi; blok zinciri (blockchain) ve dağıtık uzlaşma (distrubuted consensus) gibi iki önemli kavram üzerine kurulmuştur. Özellikle blok zinciri (block chain), tüm işlemlerin umumi bir muhasebe defterine (public ledger  – defter-i kebir) güvenli şekilde yazılmasını sağlayan yapısıyla birçok yeni finansal ürün için değerli bir altyapı sunmaktadır.

 

Şu an bir çok banka ve teknoloji firması blok zinciri teknolojisini, sanal para birimi dışında farklı ürün ve hizmetler için kullanmayı hedeflemektedir. Dünyadaki en büyük bankalarından Santander 20’nden farklı ürün/hizmet alanında blok zinciri üzerinde çalışmakta; J.P. Morgan, BBVA ve Barclay’s gibi büyük bankalar ise blok zinciri teknolojisi üzerinde çalışmak amacıyla işbirlikleri oluşturmaktadır. Kimi futuristler; blok zinciri teknolojisinin finans dünyasına olan etkisinin; internetin bilişim ve iletişim dünyasına olan etkisine benzer şekilde olacağını iddia etmektedirler.

 

Dr. Ersin Ünsal

Mirsis Bilgi Teknolojileri
Yazılım Müdürü

Miera Bilgi Teknolojileri Miera Bilgi Teknolojileri Miera Bilgi Teknolojileri Miera Bilgi Teknolojileri